Text Box:

Megközelités

         Sepsiszentgyörgy-Kovászna útvonalon fekszik,Réty közsegben Komolló 127 szám alatt. A község mellett elhalad a 11-es nemzetközi műút, amely összeköti Brassót a történelmi Moldvával. Brassó Komollótol 35 km-re fekszik

Tódor panzió

      Komolló nevére inkább a régészeti irodalomban figyelhetünk fel, hisz itt állott egy római katonai tábor (castrum). A helyiek Nagy-vár néven ismerik és ide helyezik Kamélusz király várát, tőle eredeztetve, a falucska nevét is. „Ő emeltette a várat, rabszolgái surcukban [kötényükben] hordták össze a Vár-hegy temérdek földjét. Velük ásatta ki a mély sáncokat is, a mély Várkutat – mesélik az öregek. A vársánc vizét az angyalosi patak táplálta, a kút pedig nagyon mély volt. Ha valaki abba le merészelt menni az ott elrejtett temérdek kincset megkeresni, örökre megnémult.” A tábor Kr. u. a II. század utolsó felében épült. Az itt feltárt régészeti leletanyagot a Székely Nemzeti Múzeum őrzi. Ez a tábor védte az egykori római utat, amely az Ojtozi-szoros felé vezetett.

      Háromszék-szerte, fél évszázaddal ezelőtt ismert volt még egy szólásmondás, ami Komollóhoz kötődött: kuporog, mint Komolló végében a menykő. A nagy víz, a Feketeügy vonzotta az istennyilát – magyarázzák a régiek – Komollón egymást követték a nagy tüzek. Mára már a szólásmondásnak is csak egy emléke maradt.